Mikrop Nedir, Nasıl Bir Canlıdır, Başlıca Özellikleri Nelerdir?

Tarihten günümüze kadar hakkında birçok bilimsel araştırmaların yapıldığı önemli konulardan biri de mikrop konusudur. Yine tarihten günümüze dek birçok sağlık sorunlarının meydana gelmesinde etkin rol alan mikroplar ayrıca birçok özelliği sayesinde günlük yaşantımızda da aktif bir role sahip olmuş ve maalesef ki çoğu zaman bizleri etkisi altına alarak hastalanmamıza neden olabilmiştir. Peki mikrop nedir, neden bizleri kısa zaman içerisinde hastalandırabilmektedir? Vücudumuza nasıl giriş yapabilmektedir? Daha çok nerelerde bulunmakta ve kaç türden meydana gelmektedir? Gıda zehirlenmelerinde ne gibi bir role sahip olmaktadır?dilerseniz bu konular hakkında sizlere detaylı olarak bilgi sunalım.

Mikrop Nedir?

Mikrop yada virüs dediğimiz nesne elle tutamadığımız ve gözümüzle göremediğimiz bir tür mikro organizmadır. Küçücük boyutlara sahip olan bu mikroorganizmaların görülebilmesi için ancak tıbbi teleskopların olması gerekmektedir. Çıplak gözle görülmesinin imkansız olduğu mikropların tarihten günümüze kadar birçok hastalıklarda ana neden olarak rol aldığı bilinmektedir. Mikropların kendi içerisinde toplamda 2 türü bulunmaktadır.Bunlar;

  1. Yararlı mikroplar: Bu mikroplar isminden de anlaşılacağı gibi genel anlamda zararsız olan bakterilerdir. Günümüzde peynir, süt, yoğurt vs. gibi besin ürünlerinin içeriğinde kullanılabilmektedir.
  2. Zararlı mikroplar: Adından da anlaşılacağı gibi bizlere birçok yönlerden zararlar verebilen zararlı mikroplar özellikle hastalıkların ve gıda zehirlenmelerinin meydana gelmesine etkin rol oynamaktadır. Zararlı mikroplar yer aldıkları besin ürünlerini kısa zaman içerisinde çürüterek kalitesinin önemli ölçüde düşmesine neden olmaktadırlar. Bununla birlikte yer aldıkları gıda ürünlerinde hızlı bir şekilde çoğalırlar ve bunun sonucunda ise tüketicilerin hızlı bir biçimde hastalanmasına neden olmaktadırlar. Zararlı mikroplar aynı zamanda gıda zehirlenmelerinde de önemli bir role sahiptirler.

Mikroplar Bizleri Nasıl Hastalandırmaktadır?

Bilindiği gibi mikropların en önemli özelliklerinden biri de insanları kolayca etkisi altına almaları ve bunun sonucunda ise hastalanmasına neden olmalarıdır. Türüne göre bizleri kısa veya uzun vadeli olarak hastalandırabilen mikropların en belirgin özelliklerinden biri de vücudumuza sinsi bir şekilde giriş yapmaları ve bizlere bu durumu hissettirmemeleridir. Bizler kusurlu besin ürünlerini tükettiğimizde vücudumuzda yer alan açık yara alanlarını kapatmadığımızda mikroplar hemen harekete geçmekte ve vücudumuza giriş yaptıktan hemen sonrasında ise vücudumuzda çoğalarak bağışıklık sistemimizin çökmesine neden olmaktadırlar. Bu nedenle mikrobun vücuda giriş yapması sonucu hastalanmamız artık kaçınılmaz bir durum almakta ve doktor tedavisi gerektirmektedir.

Mikroplara Bağlı Olarak Meydana Gelen Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Öncelikle gıda zehirlenmesi durumunun meydana gelmesi için besin ürününün içerisinde yüksek düzeyde zararlı mikropların yer alması gerekmektedir. Aksi durumda gıda zehirlenmesinden bahsedilemez. Çünkü bazı vakalarda gıda zehirlenmesi olarak tahmin edilen durumlarda aslında bireylerin gıdaya karşı beslediği alerji sorunundan kaynaklandığı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle gıda zehirlenmesinin oluşabilmesi için gıdaların içerisinde yüksek miktarda mikropların bulunması gerekmektedir. Bununla birlikte gıda zehirlenmesinin bazı belirtileri de bulunmakta işte gıda zehirlenmesinin başlıca belirtileri;

  • İshalin görülmesi
  • Kusma durumunun meydana gelmesi
  • Mide bulantısının görülmesi
  • Ateşin yükselmeye başlaması
  • Uzun süren karın ağrısının başlaması gıda zehirlenmesinin en önemli belirtileridir.

Gıda zehirlenmesinin en önemli özelliklerinden biri de çoğu zaman etkisini 24 saat içerisinde göstermesidir. Dolaysıyla gıda zehirlenmesine maruz kalmış olan bireylerin bu zaman zarfı içerisinde yukarıdaki belirtileri yaşaması olağandır. Bununla birlikte yukarıdaki belirtilerin bu zaman zarfı içerisinde görülmesi durumunda hemen ilgili doktora başvurulması ve hemen tedaviye başlanılması gerekmektedir.

Peki Mikropların Bizlere Bulaşmasını Nasıl Önleyebiliriz?

Mikropların bizlere bulaşmasını birçok yolla önleyebiliriz. Peki nedir bu yollar, mikrop nedir, konusuna değindikten sonra şimdi de mikropları bizden uzak tutmak adına uygulayacağımız uygulamaların başlıcaları hakkında bilgi verelim.

  1. Bulunduğumuz ortamları sık sık temizlemeliyiz.
  2. Kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz.
  3. Banyo ve wc gibi mikropların yoğun olarak bulunduğu ortamlara girerken ve çıkarken ayrıntılı bir şekilde temizlenmeliyiz.
  4. Yemeklerden önce ve sonra ellerimizi bol sabunlu su ile yıkamalıyız.
  5. Hastaların bulunduğu ortamlardan kaçınmalıyız.
  6. Haftada en az 3 defa banyo yapmalıyız.
  7. Toplu taşıma araçlarına mümkün olduğunca binmemeyi tercih etmeliyiz.
  8. İnsanlar ile sık sık tokalaşmaktan kaçınmalıyız.
  9. Evimizi sık sık havalandırmalıyız.

Yukarıda da görüldüğü üzere mikrop nedir? konusunu yazarken mikropların aslında hayatımızın bir parçası haline geldiği ve malesef bizlerin bu durumdan habersiz olarak yaşadığı ortaya çıkmaktadır. Hastalıkların büyük bir kısmında önemli bir role sahip olan mikroplardan korunmanın yollarını da sizlere sunmuş bulunmaktayız. Günlük yaşantımızın daha kaliteli geçmesi adına ve hastalıklara yakalanmamamız adına mikropların yoğun olarak yer aldığı ortamlara gerek olmadığı sürece girmememiz gerekmektedir.

Not: Makale bilgi içeriklidir. Reçete değildir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu