Et Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

Et, hayatımızda karşılaşabileceğimiz birçok hastalığa karşı almamız gereken proteinlerin kaynağıdır. Öte yandan, doğru tüketilmediği taktirde hastalık yuvası haline de gelebilir.Et hastalıkları insana doğrudan etten bulaşan hastalıklardır.

Bilindiği gibi her gıda gibi etin fazla tüketilmesi de zararlıdır. Kalp, kolesterol, gut hastalığı gibi sorunlara sebep olabilir. Et tüketimi bunları dolaylı olarak tetiklerken, bazı hastalıkların ise ana sebebidir.

Et Hastalıkları

Tüketilen etin niteliği nedeniyle ortaya çıkan hastalıklar; parazit yoluyla ya da virüs, bakteri vb. gibi mikroorganizmalar yoluyla vücudumuza girer. Kendilerine belli bir yer bulur ve çoğalır. Hastalık,

  • Hastalıklı hayvanın etinden,
  • Hayvanın hijyenik olmayan ortamlarda kesilmesinden,
  • Bozulmuş etten,
  • Etin iyi temizlenmemesinden,
  • Etin iyi pişirilmemesinden

kaynaklıolabilir.

Bunlara ek, et ete temas eden kişilerde bulunan hastalıkları da yayabilir. Tifo bu hastalıklardan biridir.

Etten Bulaşan Parazitler, Belirtileri ve Tedavisi

Parazitler, etten bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenlerdendir. Bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen zararlı organizmalardır. En çok görülen et parazitleri tenyadır.

  • Bağırsaklarda yaşar.
  • Başında bulunan vantuzlar sayesinde, vücuda giren besinleri kana karışmadan emer.
  • Vücudun değişik yerlerini etkileyen zehirli salgı da baş bölümünde üretilir.
  • Tenya Belirtileri
  • Kansızlık
  • Şiddetli baş ağrıları
  • Aşırı iştah ya da iştahsızlık
  • İshal ya da kabızlık
  • Kramp
  • Tenya Tedavisi

Tenya tedavisi çoğu et hastalıkları tedavisi yöntemleri gibi doktor gözetiminde yapılmalıdır.

  • Tedavi parazitin bağırsaktan düşürülmesini amaçlar.
  • Özellikle bağırsağı besleyen ve zehirli salgıyı üreten baş kısmının düştüğünden emin olunması gerekir. Aksi halde vücudu yeniden gelişir.
  • Tedavi edilmediği taktirde, bağırsaklarda tıkanma ve delinmelere yol açarak ölümcül hale dönüşebilir.

Tenyada olduğu gibi diğer parazitlerden de en iyi korunma yolu ise güzelce pişirmektir.

Etten Bulaşan Hastalıklar, Belirtileri ve Tedavisi

Parazitlerin yanında virüs, bakteri vb. yollarla hayvanlara bulaşan, hayvan ile doğrudan temas ya da ürünlerinin tüketilmesi ile insanlara geçen hastalıklardır.

Bugünlerde en hastalıkları belirtileri en çok konuşulan ise şarbondur.

  • Bakteriyel bir hastalıktır.
  • İnsana otçul hayvanlardan bulaşır.
  • Dolaylı olarak temas yolu ile bulaşabileceği gibi hasta olan hayvanın etinin yenmesiyle de bulaşır.
  • Tedavi için geç kalındığında ölümle sonuçlanabilir.
  • Şarbon Çeşitleri

İnsanlarda üç çeşit şarbon görülür.

  • Akciğer şarbonu,
  • Deri şarbonu,
  • Sindirim sistemi şarbonu

Akciğer şarbonu solunum yolu ile bulaşırken, deri şarbonu ise hayvanlardaki şarbon mikrobunun deri yoluyla bulaşmasından kaynaklanır. Bu iki hastalık da doğrudan et tüketiminden kaynaklı değildir.

Sindirim sistemi şarbonu ise, hasta hayvanların etlerinin tüketilmesi ile bulaşır.

  • Kan kusma ve kanlı dışkı görülür.
  • Sindirim sisteminde kanamalara yol açar.
  • İyi pişmemiş ya da çiğ etler en önemli faktördür.
  • Şarbon çok hızlı ilerler.
  • Erken tedavi olsa dahi, hastanın kurtulma olasılığı düşüktür.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu