Çölyak Hastalığı Diyet Listesi

Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdarda bulunan glütene karşı, vücut sindirim sisteminin tepki vermesi ile oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalananlarda, glüten içeren besinlerin tüketilmesi bağırsaklarda iltihaplanmalara ve alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu durum ince bağırsaklarda hasar oluşumuna neden olmaktadır. İnsanlarda en sık görülen ince bağırsak hastalığıdır ve ömür boyu süren tek besin alerjisidir. Çölyak hastalığı tedavisi, glutensiz besin tüketmekle olur. Hastalığın bulunmuş bir tedavi yöntemi yoktur. Ömür boyu glutensiz diyet bir tedavi şeklidir. Glutensiz yapılan diyette ilk günden itibaren semptomlarda iyileşme başlar, ince bağırsaklarda iyileşme 3 ile 6 ay arasında olur.

Çölyak Diyeti İle İzin Verilen Gıdalar

Çölyak hastalığı diyet listesi hazırlanırken izin verilen bazı gıdalar vardır. Pırasa, ıspanak, kabak, patlıcan, domates, patates, havuç gibi sebze çeşitleri verilebilir. Nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya gibi bakliyat ürünleri verilebilir. Elma, armut, kavun, karpuz, muz, çilek, ayva gibi tüm meyve çeşitleri verilebilir. Mısır, pirinç, darı, kestane, beyaz ve tatlı patates, amaranth, kinoa gibi tahıl kaynakları kullanılabilir. Mısır unu, pirinç unu, kestane unu, soya unu, nohut unu, keçiboynuzu çekirdeği unu ve patates unu gibi un çeşitleri verilebilir. Kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurta verilebilir. Süt, yoğurt, beyaz peynir, mozarella, kaşar peyniri, labne gibi süt ve süt ürünleri kullanılabilir. Bal, reçel, beyaz şeker ve zeytin verilebilir. Margarin, zeytinyağı, mısır yağı, ayçiçek yağı ve fındık yağı gibi sıvın yağlar kullanılabilir. Kahve, çay, maden suyu, meyve suyu, meyve nektarı, limonata ve asitli içecekler verilebilir.

Çölyak Diyeti ile İzin Verilmeyen Gıdalar

Çölyak diyeti listesi hazırlanırken, hastaların kesinlikle uzak durması gereken besinler vardır. Buğday, yulaf, arpa, çavdar, kuskus, irmik, makarna, şehriye, simit, kraker ve bulgur gibi gıdalardan uzak durmak gerekir. Kahvaltılık gevrek, müsli ve yulaf ezmesi çeşitleri, yasaklı olan tahıllardan yapılan kek, pasta ve poğaça çeşitlerinden uzak durmak gerekir. Galeta unu ile hazırlanmış balık ve et çeşitleri, yemeklerin ve salataların içine gluten içeren sosların konulması, mısır gevrekli çikolata, bira, arpa ve malt içerikli bütün içeriklerin tüketilmesi kesinlikle yasaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu