Cevizli İrmik Tatlısı Tarifi

Kullanılacak Malzemeler

Keki için;
1 su bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı irmik,
1 paket kabartma tozu (10 gram),
1 paket vanilin (5 gram),
6 adet yumurta,
1 buçuk su bardağı ceviz içi (kıyılmış)

Şerbeti için;
1 dilim limon,
4 su bardağı su,
3 buçuk su bardağı şeker

Cevizli İrmik Tatlısının Yapılışı

Cevizli irmik tatlısı tarifine başlamadan önce şerbetinin soğuk olması gerektiği için öncelikle su, toz şeker ve limon tencereye konulup 10 dakika kadar kaynatılarak şerbet hazırlanır. Daha sonrasında ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Kekin hamuru için öncelikle yumurta ve şeker bir kapta köpürene kadar mikser ile yüksek devirde iyice çırpılır. Daha sonra çırpma işlemi devam ederken kabın içerisine sıvı yağ, İrmik, kabartma tozu, vanilin eklenir. Mikser yardımıyla karıştırmaya devam edilecekse derecesi düşürülür ve kekin içine biraz hava hapsedip süngerimsi bir yapıya sahip olması için, unu eleyerek ve yavaşça katarak hamur karıştırılmaya devam edilir. En son kıyılmış ceviz içi de eklenerek bir tur daha yavaşça karıştırılır.

Hazırlanılan kek hamuru, yağlanılan ve bir parça un dökülen düz bir kek kalıbına veya borcama yayılarak dökülür. Önceden 150 derecede ısıtılmış fırında, altı üstü kızarana kadar yaklaşık 35-40 dakika pişmeye bırakılır. Pişen kek, fırından alınınca beş-on dakika ilk sıcağını atması için bekletilir.

Şerbetini tam çekmesi için kek, servis edilmek istenen şekilde kesilir ve daha önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbet, bir kepçe yardımıyla üzerinde yavaşça gezdirilir. Servis etmeden önce şerbeti çekmesi için bir müddet beklemeniz gerekmekte. Sonrasında isterseniz üzerini dilediğiniz bir malzeme ile süsleyerek kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu