Balut: Güney Asya’da Popüler Bir Lokma (Asya)

Balut’un En Çok Tüketildiği Yerlerden Biri Filipinler

Bembeyaz kumsallar, turkuaz deniz kenarında konumlanan başka ülkelerle kara bağlantısı olmayan bir ülke Filipinler. Yılın her dönemi sıcacık bir iklime sahiptir. Eğer bu eşsiz ülkeyi ziyaret etmek isterseniz Türkiye’den Filipinler’e direkt uçuşlar mevcuttur. Ancak çoğu zaman ülkeye aktarmalı olarak gitmek cebinizden daha az para çıkmasını sağlayacaktır. Bangkok veya Singapur üzerinden hem daha ucuz bir seyahat hem de daha çok gezip görme imkanı bulabilirsiniz.

Filipinler de tarımın gelişmesi ve iklim sayesinde bitki çeşitliliğinin olmasıyla Filipin mutfağı oldukça gelişmiştir. Filipinler bu alanda değişik coğrafyalarda bulunan birçok mutfaktan esinlenmişlerdir. Zencefil, sarımsak ve soğan yemeklerinin olmazsa olmazıdır. Lechon, pancit, adobo bölgenin en tanınmış yemeklerindendir ve ülkenin kültürel çeşitliliğini de oldukça yansıtıyor.

Balut Nedir?

Bunun yanında haşlanmış yumurta da güney Asya da oldukça yaygın tüketilen bir besin. Ancak bu yumurta bizim bildiğimiz yumurtadan biraz farklı. Güney Asya da popüler olan bu besinin adı balut. Farklı yörelerde Baloot, Baalut, Baluge olarak telaffuz edilebiliyor. Balut, neredeyse çıkmaya hazır civcivlerin olduğu yumurtaları kuluçkadan alıp haşlanmasıyla yapılıyor. Bu yumurtalar çoğunlukla ördek yumurtası olmasıyla birlikte bazen de tavuk yumurtası olabiliyor. Filipinler, Vietnam, Malezya, Çin gibi ülkelerde tüketilen balut’un en gözde olduğu ülke ise Kamboçya.

Balut’u Nerede Yiyebiliriz?

Balut çoğunlukla sokak satıcıları tarafından satılıyor. Atıştırmalık bir lezzet olarak sokaklarda yerini alıyor ve alanlar bir tane ile sınırlı kalmayıp birkaç tane tüketiyorlar tek sefer de. Güney Asya da halk Balut’un sağlığa çok faydalı olduğu kanaatinde bunun yanında afrodizyak olduğuna inanılıyor.

Sokak satıcıları, yumurtanın içerisinde civciv olduğunu müşterilerine gösterebilmek için bazı yumurtaların üst kapaklarını açarak yumurtanın içini sergiliyor ve bu şekilde satıyorlar. Balut’un en revaçta olduğu yer olan Kamboçya da yiyeceğin adı pong tia koon. Bu ülke de balut yumurtanın henüz kabuğu soğumadan, özel garnitürleriyle(tuz, karabiber, sirke) birlikte servis ediliyor. Yumurtanın içerisindeki civcivi ise sarımsaklı biber soslarına bandırarak yemeyi tercih ediyorlar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu